Mr. Spithoff: ‘High Trust’ kantoor

 

Procederende advocaten in toga met in hun handen protestborden, met daarop teksten als ‘de samenleving verdient betaalbare rechtshulp’. U heeft het vast voorbij zien komen in de media. Minister Dekker heeft plannen voor de gefinancierde rechtshulp. Plannen die de advocatuur niet bevallen. Uit een recent onderzoek van Eén Vandaag bleek nog dat 8 van de 10 sociaal advocaten overwegen hierdoor te stoppen. Ai, dat is niet best.

 

Gefinancierde rechtsbijstand is – kort gezegd – voor mensen met een kleine beurs. Niet alle advocaten werken met dit systeem. Mr. Spithoff wel: een ieder moet toegang hebben tot het recht.  Tijdens de intake bespreek ik dit onderwerp dan ook met u. Nog te vaak hoor ik: ‘nog nooit van dit onderwerp gehoord’, ‘wat is een toevoeging’ en ‘is dit hetzelfde als Pro Deo?!’. Tijd dus om even wat helderheid te scheppen.

 

Gefinancierde rechtsbijstand 

‘Pro Deo’ bestaat niet in Nederland. De Wet op de rechtsbijstand regelt dat mensen die geen advocaat kunnen betalen een deel van de kosten vergoed kunnen krijgen. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand en wordt ook wel ’toevoeging’ genoemd. De Raad voor Rechtsbijstand regelt dit.

 

Voorwaarden

U heeft recht op een toevoeging wanneer uw verzamelinkomen lager is dan 26.900 euro (voor alleenstaanden) of 38.000 (voor gehuwden, samenwonenden of eenoudergezin). Daarnaast mag uw vermogen (zoals spaargeld of een tweede huis) in box 3 in het peiljaar (twee jaar terug) niet hoger zijn dan het zogenoemde heffingsvrije vermogen. In 2017 was dit € 25.000,–.

 

Eigen bijdrage

De Raad voor Rechtsbijstand toetst of uw juridisch probleem in aanmerking komt voor een toevoeging, alsook of u onder de overige voorwaarden valt. Indien u in aanmerking komt voor een toevoeging, dan dient u wel een eigen bijdrage te betalen. Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger de eigen bijdrage. Zie de Raad voor Rechtsbijstand voor meer informatie.

 

Mr. Spithoff is een ‘High Trust’- kantoor

Mr. Spithoff is door de Raad voor Rechtsbijstand aangemerkt als ‘High Trust’ – kantoor. Dit betekent dat Mr. Spithoff zelf toetst of de inhoud van de zaak toevoegwaardig is, met als gevolg: snellere doorlooptijd. En dat is altijd fijn.  De financiële toets blijft bij de Raad voor Rechtsbijstand.

 

De kernwaarden van de High Trust werkwijze zijn: vertrouwen, transparantie en begrip. Daar kan Mr. Spithoff zich volledig in vinden. Laten we het vooral duidelijk en toegankelijk houden. De samenleving verdient inderdaad een betaalbare rechtshulp!